Röviden

Címkék

Feledékenyeknek

március 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Archívum

Budapest, be csodás...

Budapest légszennyezettsége

Tarokk, avagy a kártyák fejedelme

2008.09.27. 19:00 Czelder Orbán

Dicitur taroc chartae regem esse, regum autem charta est.

1, Személyes

Még gimnáziumban ismertem meg a tarokkot, mint zseniális játékot és mint önkifejezési eszközt. Gondoltam, írok egy szösszenetet róla, hiszen az embert nem a hivatalos dolgai, adatai vagy megjelenése és stílusa alapján ismerhetjük meg, hanem egyedi hozzáállás alapján. Például a játékai, hobbijai alapján. Egy kicsit erről lenne most szó.

2, Tarokk általánosságban

Aki esetleg nem ismerné a játékot, az egy rövid guglizás után bármilyen nyelven találhat hozzá összefoglaló linket, így én nem ajánlok semmit sem. Nekem konkrétan ilyen paklim van, de nagyon fáj a fogam egy ilyenre és egy ilyenre is.:)

 

Egészen röviden: A tarokk és a tarot (vigyázat, az angol nem tesz különbséget a kettő között és mindkettőt tarotnak hívja!) gyökerei valahol a XIV. századi Itáliáig nyúlnak vissza, ahol még a szimbolikája volt a fontosabb és nem a játszhatósága. Hogy honnan a név és pontosan mi is a szimbolikája ekkoriban, arról sok vita van. Itt és máshol lehet érdekes dolgokat olvasgatni.

Tehát ebből az azonos gyökérből vált aztán ki a tarokk, mint játék és a tarot, mint jóskártya. Az előbbi francia közvetítéssel terjedt el a német területeken át keletre, míg az utóbbi átalakult okkult jóskártyává és ebben a formában indult meg a világ meghódítására.

Magyar nyelven leginkább Kégl Lórántot, Jánoska Antalt és Marton Jánost ajánlanám a tarokkjáték iránt érdeklődőknek. Utóbbi könyve hiánypótló magyar nyelven!

3, Tarokk Magyarországon dióhéjban

A Kárpát-medencében az olasz jellegű, de francia lapokkal játszott bécsi tarokk terjedt el. Nagyjából az 1830-as évektől játszott fontos szerepet az elitkultúrában. Akkor még hárman játszották, később az 1860-as évekre pedig már négyen Paskievics tarokk néven. Jánoska Antal szerint onnan a név, hogy a Felvevő (a licit győztese) meghívja partneréül a legerősebb játékost a többiek közül és így szövetkeznek a maradék két játékos alkotta ellenpár ellen. A szimbolika a Felvevő, mint legerősebb játékos (korban Ausztria) és a meghívott zsarnok (Oroszország) alkotta hivatalos pár személyében van, mivel így próbálják legyőzni a náluk erősebb lázadó (Magyarország) ellenpárt. Talán az sem véletlen műve, hogy 48 pont kell a partigyőzelemhez.

A kép Ferraris Artúr munkája és a Képviselőház különtermében "ülésező" tarokktársaságot ábrázolja (háttal: Sváb Károly, balra fekete sapkában: Nedeczky István, szemközt: Jókai Mór és jobbszélen a mindenkori miniszerelnök: Tisza Kálmán). A társaság mindig a mindenkori miniszterelnökkel játszott, mivel evidencia volt, hogy az illető tisztség betöltője tud tarokkozni, tehát értelmes és szalonképes ember. A kivétel Wekerle Sándor miniszterelnök volt, aki bizony gyorsan meg is bukott Tisza Kálmánnal ellentétben. Persze ő is bukott sokat, csak nem a Képviselőházban.:)

A kibicek sem akárkik, de őket kinyomozni most legyen házi feladat.

Továbbá nem csak az elit körében volt népszerű a tarokk, hanem a polgári, sőt a katonai társaságokban is (gondolok itt elsősorban a k. und k. tisztekre, másodsorban a honvédtisztekre). Emlékszik még valaki az Aranyember című filmre? Egy jelenetében Kacsuka kapitány épp tarokkozik a beosztottjaival. ... Momentán most több ismert magyar film, ábrázolás vagy könyv nem jut eszembe, ahol előjönne a tarokk, de talán van még.

A Horthy-korszakban is folytatódott a hagyomány, ám jelentősen visszaszorult és arisztokrata sporttá vált. A komenizmus beköszöntével pedig - mivel nem volt eléggé "népbarát" játék a snapszerrel, az ultival vagy a zsírral ellentétben - kihalásra ítélték. Egy Kovács Endre nevű józsi volt az, aki sokat tett a fennmaradásáért, de egyszersmind el is rontotta annak szellemiségét sajnos, de hát az egy ilyen kor volt. És most a Polyák Lajos - Lingel Károly-féle irányzatot hadd ne említsem (bár én elismerem az új bemondásainak érvényét, csak az általuk megszabott irány nem nyeri el a tetszésemet). A legújabb verzió, a Magyar tarokknak nevezett formáció Marton Jánoshoz és köréhez köthető olyan újításokkal mint a Trull-önkontra, a Szőrös vagy a Csuzima. (Gerots Zoltán royaltarokkját most hagyjuk...)

Persze nem kell megijedni, hiszen minden asztalnak megvan a maga hagyománya. A lényeg, hogy a tarokk újra él és élni fog!

4, Szimbolika röviden

Nna, ez az amivel nagyon csínján kell bánni! Ugyanis a tarokkszimbolika nagyon kétélű egy dolog. Van a Nagy Arcanum, amely a 22 tarokklapra épül és szimbolikusan kíván rendet tenni a kozmoszban jelentősen teret engedve az egyén szabadságának. Jellemtípusok meghatározására és az ebből fakadó konfliktusok feloldására tesz kísérletet, de közelsem úgy mint a horoszkóp (NEM, nem mentegetem a jóslással foglalkozó kuruzslókat és egyéb ködevő sámánszakkörösöket, akik erre ráépültek és kihasználják a kártyát!!!). A kulcsszó a szimbolika, nem a jövendőmondás, az eleve elrendelés.

Il Bagatto - A Kókler/Kontár

Ismertebb nevén a Pagát (milánói tarokk)

De nézzünk egy másik példát a fenti linken túl. Kedvenc tarokkom a 10-es (Il Ruota della Fortuna - A Szerencse kereke), ami szerint én szeretem a lóherét (tényleg szeretem), kedvenc színem a narancs (csak enni szeretem, narancsszínű ruhám pl. nincs és nem is lesz!) kedvenc drágakövem a macskaszem (anyád!) és bolygóm a Jupiter (no comment).

A Kis Arcanum - ami a színes lapokat tömöríti - már kevéssé szokott emlegetve lenni, pedig nem kevéssé érdekes a mindennapi társadalmi közösség bemutatása szempontjából. Az olasz tarokk szerint 4 szín (Rend, lat: Ordo) van: kard (olaszul spade), bot (bastoni), érme (denari), kehely (coppe). Ma így hívjuk őket a francia nevezéktani változás után: Káró, Treff, Pikk, Kőr. A sor pedig: Ász/Tízes, Botos (a Bubi magyar tarokkos megfelelője), Lovas (ritkábban Lovag), Dáma, Király.

A tarokkok tehát a közönyös népből kiemelkedő figurákként is értelmezhetők, akiknek saját egyéniségük van és pontos hellyel bírnak az Élet nagy hierarchiájában. Szimbolikusan. Egy komplex, hagyománnyal erősen átitatott, intellektuális kihíváson alapuló élmény maga a játék, ami ráadásul a jelenlegi magyar fejlesztésében a legélvezetesebb. Én sajnálom, hogy a kupec-szellemiségű póker meg a taplóparaszt Forma-1 helyett nem ez van a középpontban. Habár mégse. Inkább így legyen, mert különben ezt is tönkretennék...

Lovas az Érmék Rendjéből (marseillesi tarokk)

Mindenesetre, aki elég kitartó volt és nem vette kedvét az írásom, az rákereshet a részletekre is és kiválaszhatja önmaga tarokkját.:)

Jó Szórakozást!

1 komment

Címkék: magyar olasz kultúra német monarchia igazság tarokk konzervatívok